Leita á eyp.fo
Ongi úrslit
Undanfarna síða
Leiting av
Næsta síða
09.04.2024 12:18

Røða: Føroyar ynskja at taka ábyrgd

Mynd: Løgmansskrivstovan

Løgmansskrivstovan

Á fyrsta sinni heldur Norðurlandaráðið tingfund í Føroyum. Samanlagt 250 fólk ráðharrar, tingfólk og embætisfólk út øllum Norðurlondum luttaka, og høvuðsevnið á fundinum í ár er Trygd, friður og tilbúgving í Norðuratlantshavi.

Løgmaður var millum røðararnar á ráðstevnuni fyrrapartin, og luttók somuleiðis á kjakpallborðsfundi. Í røðu sínari vísti løgmaður á týdningin av einum enn tættari samstarvi, og felags ábyrgdina hjá Norðurlondum at leggja karmar um eina trygga framtíð. Løgmaður legði dent á, at Føroyar ynskja at taka ábyrgd og tryggja frið og støðufesti í Norðuratlantshavi. Hann undirstrikaði í hesum sambandi týdningin við sjálvstøðugum føroyskum limaskapi í Norðurlandaráðnum.

Til ber at lesa røðuna niðanfyri.

Mynd: Bjarni Árting Rubeksen

Røða løgmans til Nordisk Råd Temasessions 2024

Fru Præsident, Ærede kollegaer, kære nordiske venner

Velkommen til Tórshavn, hjertet af Nordatlanten. Det er en stor ære at stå foran jer i dag og at dele Færøernes perspektiv på vores fælles fremtid indenfor sikkerhed, fred og beredskab i Norden. Vigtige emner, som er en af forudsætningerne i ethvert velfærdssamfund.

En særlig tak til Island og formandskabet i Nordis Råd for at bringe os sammen under denne nordiske banner. Og tak for at give Færøerne en platform til at dele vores perspektiver og ambitioner. For første gang samles et så stort nordisk fællesskab i vores hovedstad. I særdeleshed med en markant tilstedeværelse af NATO-medlemmer. I den forbindelse vil jeg benytte lejligheden til at ønske Finland og Sverige tillykke med NATO medlemskabet.

Dette historiske øjeblik giver os en enestående mulighed for at styrke vores samarbejde. I Norden såvel som i NATO.

Siden begyndelsen af mit politiske liv, har jeg været drevet af overbevisningen om, at vi bærer et kollektivt ansvar for at efterlade en verden i bedre stand end den, vi arvede. Dette ansvar rækker ud over vores lokale fællesskaber og strækker sig ind i det nordiske og globale sikkerhedspolitiske landskab.

Som nordiske parlamentarikere, er det vores ansvar at engagere os i denne debat og sammen finde veje til at styrke vores samarbejde. Vi står alle overfor at skulle navigere i et komplekst miljø, hvor sikkerhed og stabilitet er under konstant pres.

Vores geopolitiske nabolag i Nordatlanten har været karakteriseret af sikkerhed, stabilitet og velstand. Men det globale sikkerhedsmiljø ændrer sig nu. Nordatlanten udgør i stigende grad en frontlinje i en voksende global magtkamp. En arena, hvor interesser kolliderer, og risikoen for, at sikkerhedsdilemmaer tager form, vokser. Ruslands invasion af Ukraine sendte chokbølger gennem vores regelbaserede internationale orden, og understregde samtidig behovet for styrket samarbejde om sikkerhed og en stærk nordisk respons. Færøerne er klar til at påtage sig en aktiv rolle i denne indsats.

Det er påliggende for mig at understrege, at en aktiv færøsk rolle i regional sikkerhedspolitik er ikke kun et spørgsmål om synlighed eller symboler, men om, hvordan vi i fællesskab bedst sikrer vores fremtid. Fred, stabilitet, demokrati og menneskerettigheder, er desværre ingen selvfølge. Tiderne kræver af os, at vi yder mere – for at værne om vores nordiske værdier. Derfor er vi nødt til at fokusere på løsninger i stedet for at lade begrænsninger definere villigheden til at yde en indsats for det nordiske fælleskab.

Færøerne står i en geostrategisk nøgleposition. Vores nation, beliggende midt i Nordatlanten, er vidne til de skiftende strømme i det internationale farvand.

Med vores strategiske placering er vi en nøglespiller i opretholdelsen af regional sikkerhed og stabilitet. Vores forpligtelse til dette formål kommer til udtryk gennem et væld af initiativer: Fra at facilitere NATO-flådeøvelser og styrke vores luft- og maritimovervågning, til at fremme dialog om cybersikkerhed og modstandsdygtighed mod hybridtrusler. Disse tiltag er udtryk for vores dedikation til at agere i overensstemmelse med internationale normer og fastholde en robust afskrækkelsesprofil i henhold til NATOs kernestrategi.

Kære venner,

Det er vores ambition, i tæt samarbejde med vores nordiske naboer, at bære en del af ansvaret for en verden i forandring. Vores engagement afspejler vores identitet som en ansvarlig nordisk nation, dedikeret til fred og stabilitet grundlagt på international ret.

Vi skal være forberedt på en ny og mere usikker verden. Men vi skal ikke kun være rustet til en ny sikkerhedspolitisk virkelighed. Fordi samtidig må vi være fokuserede på at andre udfordinger, som kræver resiliens i form af et stærkt civilt beredskab. En ny pandemi. Klimaforandringer., Øget skibstrafik. Naturkatastrofer. Cyberangreb og andre hybride trusler. Fra et færøsk synspunkt betyder det, at de investeringer, der bliver lavet i forsvarsaktiviteter, så vidt muligt skal have bredt samfundsmæssigt gavn. Især når det kommer til at styrke civilberedskabet.

Senere på måneden er Færøerne vært for det nordiske forsvarsministermøde. Dette markerer et stærkt symbol på vores engagement i aktivt at deltage i regional beslutningstagning. Med fuld støtte fra den danske regering, stræber vi målrettet efter en mere aktiv rolle i sikkerheds- og forsvarsspørgsmål, der ikke kun berører os lokalt, men også på en bredere nordisk og international scene.

Vi ser frem til stærk opbakning fra de nordiske hovedstader til vores udenrigspolitiske ambitioner. Ambitioner, der blandt andet omfatter fuld medlemskab i Nordisk Råd, HAGA-samarbejdet og aktiv deltagelse i NATO-topmøder. Ambitioner, der understøtter et stærkere og sikrere Norden.

Ambitioner, som handler om at skabe en sikker og tryg fremtid, hvor vores børn og børnebørn vil se tilbage og takke os for de valg, vi træffer nu.

Tak for jeres opmærksomhed.